Zo kun je werken als een communicatieadviseur

Mensen communiceren dagelijks. Op het werk, op school, met vrienden en familie en ook als je gaat winkelen en bij de kassa gaat afrekenen. Zeker bij bedrijven is goede communicatie van belang. Ook de overheid heeft communicatieadviseurs nodig voor een goede communicatie. Communicatie bij de overheid noemen we ook wel overheidscommunicatie. Als communicatieadviseur geef je dus advies over de communicatie van een bedrijf, een organisatie of van een overheidsinstelling. Ook maak je communicatiestrategieën en voer je deze ook uit. Als communicatieadviseur heb je dus een vrij breed takenpakket. In deze tekst zullen wij wat dieper ingaan op het werk als communicatieadviseur en hoe je kunt gaan werken als een communicatieadviseur bij bijvoorbeeld overheidscommunicatie.

Wat doet een communicatieadviseur precies?

Er zijn communicatieadviseurs die zich bezighouden met de klanten en diens behoeften. De communicatieadviseur zorgt dan voor een duidelijke boodschap naar de klant, zodat de propositie van het bedrijf goed over wordt gebracht. Ook heeft een communicatieadviseur kennis van marketingcommunicatie en kan deze alle wensen van de klant in kaart zetten. Er zijn freelance communicatieadviseurs. Zij werken dus niet voor één bedrijf of organisatie. Andere adviseurs zijn wel in dienst bij een bedrijf en richten zich enkel op de communicatie binnen dat ene bedrijf. Ook zijn veel communicatieadviseurs in dienst bij een adviesbureau, waar zij meerdere (eigen) klanten helpen en adviseren.

Zo word jij opgeleid voor overheidscommunicatie of communicatieadviseur

Als jij als professional in de communicatie wilt gaan werken bij een overheidsinstelling, dan zijn er speciale opleidingen, gericht op overheidscommunicatie, die jij kunt gaan volgen. Je hebt voor het werk bij een overheidsinstelling namelijk wel specifieke kennis nodig over de overheid. Bij deze cursussen en trainingen leer jij dus alles over de verschillende overheidsinstellingen en de manier waarop zij werken en bestuurd worden. Door de kennis die jij op doet bij deze lessen en trainingen, kun jij sneller ingewerkt worden bij een baan met overheidscommunicatie. Een opleiding tot communicatieadviseur is over het algemeen op HBO of WO niveau.