Als je een bedrijf hebt waarbij je qua inkomen afhankelijk bent van de betalingen van klanten weet je dat het af en toe moeilijk is wanneer de betalingen lang op zich laten wachten. Het kan zelfs zo zijn dat je een betaling niet ontvangt en daardoor een deel van jouw inkomen mist. Op dat soort momenten is het handig om te denken aan het afsluiten van een kredietverzekering. Een kredietverzekering zorgt er namelijk voor dat je er zekerder van kunt zijn dat jouw facturen tijdig betaald worden, zelfs als de klant deze niet meer kan betalen door faillissement of andere redenen. De verzekeraar neemt deze kosten dan op zich. Een kredietverzekering wordt ook wel eens een debiteurenverzekering genoemd. Zo kun je er gerust van uitgaan dat jouw bedrijf betaald wordt voor de services die het bedrijf levert.
Verzekering afsluiten
Het afsluiten van zo’n kredietverzekering heeft een hoop voordelen, maar voordat je deze stap neemt is het handig om van te voren een paar dingen te checken. Allereerst kost een verzekering natuurlijk geld en moet je zorgen dat je voor zo’n verzekering kredietwaardig bent. Dit betekent dat je moet weten of jouw bedrijf de kosten van zo’n verzekering tijdig en zonder problemen kunt betalen. Daarnaast is het ook goed om bij verschillende verzekeraars langs te gaan zodat je weet welke verzekeraar het beste bij jouw bedrijf past en het voordeligste aanbod heeft. Verschillende verzekeraars hebben verschillende voordelen en dus moet je goed opletten welke het best passen bij de soort verzekering die jij nodig hebt.
Wanbetalers
Met een kredietverzekering bereid je jezelf en jouw bedrijf voor op wanbetalers. Dit zijn klanten die zelfs na een betalingsherinnering de gemaakte factuur niet (op tijd) betalen en hierdoor problemen veroorzaken voor jouw bedrijf en inkomen. Er zijn naast een kredietverzekering ook andere manieren waarop je met wanbetalers om kunt gaan, zoals bijvoorbeeld duidelijk de uiterste betaaldatum op een factuur te zetten en telefonisch contact op te nemen wanneer aan deze datum geen gehoor gegeven wordt. Na meerdere herinneringen te hebben gestuurd kun je ook een incassobureau inhuren om voor jouw bedrijf achter de gemiste factuur aan te gaan en te zorgen dat deze betaald wordt. Als na al deze stappen de factuur nog steeds niet voldaan is, is dit waar een kredietverzekering komt kijken en zorgt dat jij alsnog jouw betaling krijgt.
Surseance
Als je helaas al eerder te maken hebt gehad met een wanbetaler dan kan het goed dat je de term ‘surseance van betaling’ al kent. Deze term komt namelijk omhoog op de momenten dat een wanbetaler bij de rechter een uitstel van betaling aanvraagt. Vaak wordt er in de tussentijd dan gekeken naar een mogelijkheid tot een betalingsregeling zoals bijvoorbeeld het betalen in termijnen. In deze tijd neemt de verzekeraar van jouw kredietverzekering de kosten van de factuur vaak op zich totdat deze uiteindelijk volledig betaald is. Na surseance komt meestal faillissement en in dit geval kan de klant dus helemaal niet meer betalen, ook niet met betalingsregeling. Ook in dit geval zal jouw kredietverzekering zorgen dat jij geen inkomen mist en dat je (meestal) volledig wordt uitbetaald. Het investeren in een kredietverzekering is dus als het ware een investering in jouw bedrijf en inkomen en dus eigenlijk niet te missen.