Wat is een BKR registratie? Kan ik daar vanaf komen?

Veel mensen hebben een BKR registratie, dat hoeft niet per definitie iets negatiefs te zijn. Er zijn namelijk zowel positieve als negatieve BKR registraties. Positieve registraties zeggen eigenlijk dat je weleens een lening hebt afgesloten en dat je die vervolgens netjes hebt afbetaald. Terwijl een negatieve BKR registratie juist een registratie is die je nog wel eens problemen op kan leveren. Bijvoorbeeld als je een hypotheek wilt afsluiten en je nog een actieve BKR registratie hebt staan. Dat levert meermaals problemen op en is niet zomaar 1, 2, 3 op te lossen. Je kunt er dan voor kiezen om naar een specialist te gaan die kunnen ondersteunen in het verwijderen van dergelijke BKR registraties.

Waarom je BKR verwijderen?

Zoals hierboven al gezegd kan een negatieve BKR registratie een negatief effect hebben op het verkrijgen van een hypotheek. Zo’n negatieve registratie kan je al snel hebben en blijft ook maar liefst 5 jaar staan in het register. Na 5 jaar verdwijnt deze wel automatisch, maar als je net in die periode een nieuwe woning wilt aanschaffen, kan dat een belemmering zijn. Je wilt dus van die registratie afkomen. Je kunt dan een partij zoals Dynamiet Nederland benaderen en jouw situatie uitleggen. Zij bekijken dan per specifieke situatie of het mogelijk (en terecht) is dat je hier tegenin gaat. Het is namelijk niet mogelijk om iedere BKR registratie te verwijderen. 

Hoe kan ik dat dan verwijderen?

Je kunt er dus voor kiezen om met een externe partij in gesprek te gaan en kijken of zij jou kunnen helpen. Zij zullen voor jou aan de slag gaan en wanneer mogelijk en zinvol zullen ze ook juridische procedures starten om die registratie te doen verwijderen. Het is ook goed mogelijk om zelf een en ander te proberen. Dit kan nog wel een lastig verhaal worden en met een bedrijf zoals Dynamiet heb je weer net wat meer stootkracht. Zij kennen 1000 van dit soort situaties en kunnen aan de hand van juridisch kennis uitermate goed inschatten of het haalbaar en realistisch is om de BKR codering te verwijderen. Heb je daar niet het geld voor over, dan zijn er wel wat stappen die je zou kunnen nemen. Je zou dan naar de geschillencommissie BKR moeten gaan en zij zullen dan beoordelen of het terecht en mogelijk is de registratie teniet te doen.