3 tips voor je administratie als ZZP’er

Wanneer je ZZP’er wilt worden of bent, dan moet je ook rekening houden met de administratie die ermee gepaard gaat. Dit is dan misschien niet het leukste gedeelte van een eigen onderneming, maar het is wel heel belangrijk. In deze blog geef ik je drie tips om jouw administratie te vergemakkelijken als ZZP’er. Zo haal je meer plezier uit je onderneming omdat je niet constant aan die ‘vervelende’ administratie hoeft te denken.  

Plan vaste momenten in

Het komt vaak voor dat je als ZZP’er zo druk bent met je andere werkzaamheden dat de administratie er bij in schiet. De papieren stapelen zich op en voor je het weet is het overzicht ver te zoeken. De eerste tip is om vaste momenten in te plannen voor je administratie. Wees realistisch in hoeveel tijd je hiervoor nodig denkt te hebben en plan bijvoorbeeld twee middagen in de week voor je administratie in. Zo hoef je er alleen op dat moment aan te denken en heb je niet constant het idee dat je er iets mee moet doen. Zorg dat je op dat moment niks anders plant en echt even de volle focus legt op de administratie. Maak een to do lijst en werk de werkzaamheden één voor één af. Voor je het weet heb je alles afgewerkt en kun je weer gerust verder met de rest van je taken.

Automatiseer je administratie

De volgende tip is om je administratie te automatiseren. Niets is zo vervelend als al dat rondslingerende papierwerk. Het risico dat je iets belangrijks kwijt raakt is ook erg groot als je je administratie op papier doet. Wanneer je alles digitaliseert heb je hier geen last meer van. Zorg natuurlijk wel dat je digitale administratie ook geen rommeltje wordt. Orden alles netjes in mappen en ruim het eens in de zoveel tijd op. Net als je met de papieren administratie zou doen. 

Geef je administratie uit handen

Wanneer je zelf niet zo handig bent met de administratie of je hebt gewoonweg een hekel aan de klus, dan is er nog een andere optie: je administratie uit handen geven. Je kunt natuurlijk een administratief medewerker in je bedrijf opnemen, maar je kunt ook je administratie uitbesteden aan een administratiebureau. Zij voeren dan alle administratieve zaken voor je uit en helpen je waar jij maar wilt. Op zoek naar een administratiebureau bij jou in de buurt? Zoek dan bijvoorbeeld eens op ‘Administratie Drenthe’ of ‘Administratiebureau Groningen’.